zaterdag 20 oktober 2007

Popis stanovnistva u Crnoj Gori 2003

Popis stanovnistva u Crnoj Gori 01. - 15. novembra 2003.

BOŠNJAK, ISLAM I BOSANSKI JEZIK

PIŠE: Esad R. KRCIĆ
Popis stanovnistva u Crnoj Gori je poceo 01. novembra i trajat ce do sredine ovog mjeseca. Nadamo se da ste na vrijeme upoznali vase porodice u Crnoj Gori o svim potrebnim podacima koji se ticu vas i rodjenja vase djece u dijaspori, kao i ostalih podataka koje cine jedno domacinstvo.

Kako smo rekli popis je vec u toku, popisna komisija u gradovima rasporedjena po kvartovima, ulicama, mahalama, selima… obilaze domacinstva, odnosno porodice i prave popis domacinstava i porodicnog stanja.

Prema informacijama koje smo dobili sa terena, odnosno iz Plava, Gusinja i Rozaja, popis za sada tece po planu popisne komisije, pa i sami gradjani im olaksavaju da popis tece bez nekih vecih problema, bar kako se za sada naglasava.

Iako je crnogorska vlast dan prije popisa obznanila novi plan, odnosno bolje reci pokusala da zbuni gradjane sa informacijom ukoliko se neko bude pisao kao "Crnogorac srpskog porijekla", odnosno "Srbin iz Crne Gore", uvazavali bi ono prvo sta upisu, u tom slucaju. Oni koji se budu pisali, npr. "Crnogorac srpskog porijekla", popisna komisija kasnije kod sabiranja i pravljenja nove popisne slike u Crnoj Gori bi ustanovila da je to Crnogorac ili pak Crnogorka. Helem, u tome ne vidim neki veliki problem. Ustvari smatram da glavni problem lezi upravo u izjasnjavanju onih kako su se pisali na popisu stanovnistva 1991. godine u nacionalnom smislu kao Muslimani. Tako da informacije koje su lansirane od crnogorske vlasti preko Komisije za popis stanovnistva stoji da oni koji se budu pisali kao "Musliman Bošnjak" oni ce uvaziti ono prvo. Sto s jedne strane moze se podrazumijevati da se bivsi Muslimani opet upisu kao Muslimani, ali i ne mora znaciti, moze biti da je popisna komisija sa samom porukom pokusala da sugerira gradjanstvu da pojednostave svoj nacinalni identitet. Sto i ima logike u nasem slucaju da se na mijesa vjerski identitet sa nacionalnim.
Za sada kako smo saznali u plavsko-gusinjskom kraju, oni sto su se pisali kao Muslimani 1991. godine izjasnjavaju se da su po nacionalnosti Bosnjaci, religija islam i jezik bosnjacki, sto naravno ovog momenta ne treba komplicirati na relaciji bosanski i bosnjacki jezik, iako se jezik Bosnjaka slozbeno zove Bosanski jezik. Ista ili pak slicna je situacija na podruciju rozajske opcine. Naravno ovakve informacije mogu biti pohvalne s jedne strane da su napokon Muslimani iz popisa iz 1991. godine vratili svoje povijesno ime Bosnjak.

Moramo napomenuti pored ove dobre informacije ima jos jedna informacija koja nije tako dobra i koju ne zelimo cuvati za sebe. Informaciju koju smo dobili iz povjerljivih izvora, je da pojedini clanovi Djukanoviceve partije DPS, naravno tzv. "Muslimani" jos uvijek ne vide razliku izmedju nacionalnog i vjesrkog identitata, sto s jedne strane se moze reci da su vjerni svojoj partiji i slijedjenju njenog programa i ciljeva, odnosno razvodnjavanju Bosnjaka. Tako posmatrajuci politicke prilike u tim nasim sredinama lahko se moze desiti da pola kuce pripada Bosnjaku, a pola "Muslimanu" koji ce zato mozda dobiti nagradu od svojih partijskih sefova!?

Interesatno je jos napomenuti, sto je itekako uocljivo, Djukanovicev vladajuci rezim nije se potrudio da ovog puta bezplatno obizbijedi avione i buseve za dolazak dijapsore iz Crne Gore na popis stanovnistva sto je bio slucaj kada je trebao da se dadne glas njemu i njegovoj partiji. Jer svakako najbolje im odgovaraju nacionalno, a i politicki nesvjesni glasaci, u ovom slucaju Bosnjaci.

U svakom slucaju jos jednom apaliramo na sve vas koji partite nas i vas web magazin BOSNJACI.net, dok nije kasno, da izvijestite vase porodice u Crnoj Gori i prvo im saopcite podatke vaseg domacinstva, zatim dajte im precizne podatke vase cijele porodice: datum i mjesto rodjenja, uz poseban naglasak da vas na popisu jasno upisu nacionalnost Bosnjak, religija Islam, i jezik bosanski (Napomena: iako se izjasnite da vam je jezik bosnjacki je logicnije nego bilo koje drugo rjesenje)! To je bez sumnje jedini put opstojanosti naseg naroda na podruciju Crne Gore. Svakako nakon 15. novembra vidjetcemo iskrene namjere sviju nas koliko smo ozbiljno shvatili gradjansku obavezu koja se sporvodi kao popis stanovnistva, a samim tim i opstojanost bosnjacke nacije na prostorima Crne Gore i Sandzaka.

bron: bosnjaci.net

Geen opmerkingen: