woensdag 14 november 2007

U kandzama orla

4. novembar 2007.
Reagiranje na tekst dr. Sefera Međedovića: „Novi Ustav Crne Gore"

ŠTA DRŽI U KANDŽAMA ORAO SA C.G. GRBA


Piše: Šemso AGOVIĆ
Još se nisu slegli odjeci 'naučnih' otkrića dr. Adnana Čirgića o crnogorskom jeziku podgoričkih muslimana, a već na scenu stupa novi 'ekspert', ovaj put s područja crnogorske ustavnopravne regulative – prof. dr. Sefer Međedović. Njegova apologetska analiza novog crnogorskog ustava premašuje sva dosadašnja upinjanja bihorskih intelektualaca da se na djelu pokažu kao istinski i pouzdani pioni i marionete crnogorskog režima. Pažnja: to slatkorječivo popovanje bi moglo izazvati sveopšti egzodus Bošnjaka iz vascijelog svijeta, usmjeren ka jednoj jedinoj destinaciji, Mekki demokratije i blagostanja, oazi ljudskih prava i građanskih sloboda – Crnoj Gori – eto takav je taj ustav, kune se dr. Međedović, samo saznaju li Bošnjaci za to. Uz to, hvali se dr. Međedović, na grbu Crne Gore nema nikakvih vjerskih obilježja, znači - nikakvih krstova, od kojih Bošnjaci inače opravdano strahuju, jer su pod njima mnogo muke vidjeli. Istina, marginalna stvar kao što je sadržaj u kandžama dvoglavog orla sa crnogorskog grba jednog tako visokog naučnika kao što je prof. dr. Međedović ne zanima; u pitanju je očigledno neka nevažna ornamentika, puki hir dokonih crtača grbova.

Ako pretpostavimo da prof. dr. Međedović ne fantazira, nego zaista vjeruje u ono što piše, onda njegovu analizu možemo nazvati popovanjem, ali ne i popovlukom, kako neko reče. Treba ipak razumjeti da čovjek ne zna šta piše (Bože, oprosti mu!) i ne vidi jasno kako grbovi izgledaju. (Jedan njegov zemljak je svojevremeno javno izjavio da je spreman živjeti pod zastavom od šesnaest krstova, samo da je njemu dobro).

Opet, ako pretpostavimo da nemamo razloga ne vjerovati ekspertu Međedoviću o Crnoj Gori kao Utopiji, postavlja se pitanje kako to Bošnjaci Crne Gore odjednom dostigoše tako visok stepen prava, individualnih i kolektivnih, kao nigdje u svijetu! Pošto dr. Međedović to nije elaborirao, ostaje nam da špekuliramo: možda je to puki samarićanski potez ozloglašenog crnogorskog režima, koji svoj – po Međedoviću – viteški uspon želi ukrasiti jednim takvim gestom, da bi ta sjajni 'uspjeh' bio još sjajniji. Moguće je da crnogorski režim osjeća strašnu grižu savjesti zbog svojih nedavnih zločina – od deportacije izbjeglih Bošnjaka, preko bukovičkog genocida, hapšenja i mučenja bihorskih intelektualaca, Kaluđerskog laza… pa želi sebe lustrirati i savjest oprati… Ili se možda jednostavno desilo kakvo drugo čudo, pa će se Bošnjaci u Crnoj Gori usrećiti i svoju budućnost obezbijediti, a Bihor će izaći iz srednjovjekovnog ekonomskog mraka i postati dio Evrope.

Špekulacijama kraja nema, ali ostaju samo one…

Geen opmerkingen: